Dugnadskalkulator
Beregn hvor mye deres lag eller forening kan tjene på dugnad med våre produkter
Hvordan sette sammen en balansert dugnadspakke
Når dere har valgt hvilke produkter dere ønsker å selge, er neste steg å sette sammen en smart og balansert dugnadspakke. Her handler det ikke bare om hva dere selger, men hvordan dere kombinerer produktene og hvor mange dere bestiller av hver. En god sammensetning gir både høyere inntekt og lavere risiko for usolgte varer. Vi har lang erfaring med hvilke pakker som fungerer best – og deler gjerne våre beste råd for hvordan dere kan skape en dugnad som både er enkel å gjennomføre og lønnsom for gruppa.
Faktorer dere bør tenke på
Når dere skal sette sammen dugnaden, er det lurt å vurdere disse punktene for å sikre et godt salg:
- Hvor mange som trenger produktet: Velg gjerne flere av produktene som «alle» har bruk for – disse er enklest å selge og kan utgjøre hoveddelen av dugnaden. Suppler med produkter som kanskje ikke er nødvendige for alle, men som mange gjerne kjøper i tillegg – for eksempel spekepølser og branntepper.
- Fortjeneste per enhet : Noen produkter har høyere fortjeneste enn andre. Produkter med god margin kan være mer motiverende å selge, fordi dere tjener mer penger per enhet – og dermed trenger færre salg for å nå målet.
- Lagringsplass: Har dere lite lagringsplass? Da bør dere tenke på hvor store og plasskrevende produktene er. Små og letthåndterlige produkter er ofte enklere å oppbevare og dele ut – spesielt hvis dere ikke har tilgang på et felles lager.
Velg en god kombinasjon av “sikre vinnere” og tilleggsprodukter
Sokker er noe alle trenger som vi vet av erfaring er greit å selge. I tillegg har det god fortjeneste per enhet og tar minimalt med plass å lagre. Derfor er sokker en sikker vinner som kan fungere som et "hovedprodukt" i dugnaden. Dette kan smart suppleres med populære tilleggsprodukter som spekepølser eller branntepper – ting folk gjerne kjøper "i samme slengen".
På denne måten får dere en god balanse mellom sikker omsetning og ekstra inntektspotensial – og dere øker sjansen for en lønnsom dugnad uten å sitte igjen med vanskelige restlager.
Ha flere produkter med lav kostnad og høy gevinst
Noen produkter er spesielt lønnsomme og gir dere ekstra mye igjen for innsatsen. Et godt eksempel er gratulasjonskort. Disse har lav innkjøpspris, men selges for en langt høyere pris – og gir dermed svært høy fortjeneste.
For å illustrere:
- Bambussokker koster 160 kr og selges for 300 kr → 140 kr i fortjeneste (ca. 87%)
- Gratulasjonskort koster kun 45 kr og selges for 145 kr → 100 kr i fortjeneste (som er hele 220%!)
Med så høy margin er kortene ikke bare enkle å selge, men også svært verdifulle for totalresultatet i dugnaden. Derfor anbefaler vi ofte å inkludere gratulasjonskort i større volum – både som et eget salgsprodukt og som et rimelig og attraktivt tillegg folk lett sier ja til.
Ta hensyn til pris og variasjon
Gi kundene flere prisklasser å velge mellom. Ikke alle ønsker å bruke mye penger, og noen kjøper bare “for å støtte”: Ha ett eller to rimelige produkter for lavterskel-støtte, men husk at det også lønner seg å selge produkter som koster mer, men gir høyere fortjeneste per salg.
For eksempel, en gruppe som bare selger gratulasjonskort for 145kr kan tjene 100kr per kunde. En gruppe som derimot også selger en pakke spekepølser og noen bambussokker til samme kunden kan tjene 420kr på samme salg. Derfor er det viktig å ha et varesortiment som gir kunden flere muligheter til å kjøpe mer.
Del opp dugnaden i flere runder
Vi anbefaler ofte å gjennomføre dugnaden i flere omganger. Det gir flere fordeler – først og fremst blir det lavere terskel for å delta, både for selgerne og kundene.
Dersom dere er usikre på hvor godt et produkt vil selge, kan det være lurt å starte med en mindre bestilling. Da reduserer dere risikoen for å sitte igjen med varer. I tillegg gir det dere mulighet til å lære hva som fungerer før dere eventuelt bestiller mer.
Forbruksvarer som sokker og spekepølser kan med fordel tilbys flere ganger i løpet av året. Kunder som kjøper én gang, rekker gjerne å bruke opp produktet – og sier ja takk til påfyll neste gang. Å dele opp dugnaden over flere måneder kan derfor både gi bedre salg og gjøre hele prosessen mer overkommelig for gruppa.
Tenk på sesong og tidspunkt for dugnaden
Når dere har dugnaden kan påvirke hva som selger best:
- Mot jul: Spekepølser og bambussokker fungerer bra som julegaver, så det kan være lurt å ha flere av disse hvis vi nærmer oss desember.
- Vinter/sommer: Generelt bruker folk heller lange sokker om vinteren og korte sokker om sommeren, så tenk på hva det har å si for hvor mange dere bestiller av hver.
Sist men ikke minst - vi hjelper dere!
Vi hjelper dere gjennom hele prosessen med å skreddersy en pakke som passer deres ønsker å behov. Før dere gjør en endelig bestilling vil vi ta kontakt med dere direkte så vi kan diskutere hvilken løsning som er best for dere, hvordan dere kan dele opp dugnaden på en god måte - helt uforpliktende!